راهنمای سفر به کیش:جزیره کیش، یکی از جزیره های خلیج فارس و از توابع بخش کیش می باشد که در شهرستان بندر لنگه و در استان هرمزگان قرار گرفته است. این جزیره از نقاط بسیار دیدنی هرمزگان است. جزیره کیش شکل بیضوی دارد و در ۱۲ کیلومتری کرانه شیبکوه قرار گرفته است. جزیره کیش ۹۱.۵ کیلومتر مربع مساحت دارد و سالانه گردشگران زیادی تور کیش را چه از داخل و چه از خارج کشور برای سفر به این جزیره انتخاب می کنند و این جزیره به عنوان یکی از مقاصد گردشگری کشور مطرح می باشد.
جزیره کیش:
کیش یکی از ۴ منطقه در جهان است که درصد اکسیژن خالص آن بیشتر از مناطق دیگر است و مکان بسیار خوبی برای تنفس همه ی افراد به خصوص جانبازهای شیمیایی است. حتی گفته می شود که مردم عادی، پس از گردش در جزیره چندان احساس خستگی نمی کنند.
جزیره کیش، سراسر آرامش است و بسیار مناسب کسانی است که دوست دارند در فضایی به دور از شلوغی های شهر مدتی را سپری نمایند. سکوت و آرامشی که در جزیره کیش حاکم است باعث شده تا عده زیادی از افرادی که به این جزیره سفرمی کنند، آن را به دیگران نیز توصیه کنند.
آب و هوای کیش:
کیش در محدوده آب و هوایی گرم و خشک است. این منطقه تحت تاثیر آب و هوای بیابانی است و دارای تابستان های گرم و طولانی و زمستان های کوتاه و معتدل است. جزیره کیش، به طور کلی کم بارش و خشک است و بارندگی معمولا به صورت رگبار و سیلاب بوده و در ماه های زمستان صورت می گیرد. میزان رطوبت نیز در این جزیره بسیار بالا است و گاهی در فصل تابستان به ۱۰۰ درصد هم می رسد.
پوشش گیاهی در کیش:
جزیره کیش، دارای پوشش گیاهی فراوانی در مناطق مختلف جزیره است. از جمله گیاهانی که در این منطقه وجود دارد می توان به باغ های نخل، خرما، درختان بومی و غیر بومی لور، کهور، کنار، گز، کرت، چریش، درمان عقرب، لیمو ترش، نارگیل، سمر، اکالیپتوس، گل ابریشم و بسیاری از درختان تزئینی که سازگار با شرایط آب و هوایی منطقه بوده و مقاومت بسیار بالایی در برابر کم آبی و گرمای هوا دارند، اشاره کرد.
جاهای دیدنی کیش:
بی شک دلیل اصلی سفر گردشگران به جزیره کیش، وجود جاذبه های فراوان و دیدنی در این جزیره است. به طوری که بازدید از هرکدام آنها، جذابیت خاص خودش را دارد و عده زیادی از گردشگران در سفر به کیش، طوری برنامه ریزی می کنند که بتوانند از همه جاذبه های این جزیره دیدن کنند. برخی از جاذبه هایی که در کیش وجود دارد می توان اسکله تفریحی کیش، پایاب کیش، پارک دلفین ها، باغ پرندگان، کشتی یونانی، سافاری کیش، آکواریوم کیش، نمایشگاه خزندگان کیش، مجموعه درخت سبز، روستای باغو، شهر باستانی حریره، شهر زیر زمینی کاریز، گذر هنرمندان، ساحل مرجانی کیش، باغ ایرانی، پارک هنگام، پارک ساحلی میرمهنا، پارک مرجان را نام برد.
جزیرهٔ کیش میزبان رویدادهای متعدد ورزشی بینالمللی بودهاست. این جزیره همچنین سابقهٔ میزبانی تور جهانی والیبال ساحلی را داراست.[۱۷] تیمهای ورزشی نیز گاهی در این جزیره اردوهای آمادهسازی برگزار میکنند.[۱۸]ورزشهای آبی نیز در کیش بسیار پرهوادار هستند و توسط گردشگران و مردم انجام میشوند. از جمله ورزشهای آبی کیش شاتل، بنانا، چتر پاراسل و غواصی و کایت بردینگ و کیبل اسکی و به تازگی فلای بورد میباشد.
جاذبههای تاریخی:
از جاذبههای تاریخی کیش میتوان به حریره، پایاب و کاریز اشاره کرد.[۳]حریره، نام شهر ویرانهای است خالی از سکنه و مربوط به دوران قیاصره که نام آن از نام بانویی که ملکه شهر بوده برگرفته شدهاست. هماکنون بخشی از شهر که عمارت کاخ بانوی حریره بوده مرمت شدهاست.[۴][۵]مهمترین ابنیه کشف شده در این مجموعه عمارت اعیانی، حمام، آبانبار، قنات و بقایای مسجد جامع حریره میباشند.[۳] مسجد امیر مربوط به دوره قاجار است و در جزیره کیش واقع شده و عبدالرحمان یوسف پور پیش نماز آن است. این اثر در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۹۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. یکی از جاذبههای تاریخی کیش درختان لور میباشند که کهنسالترین آنها که نزدیک به ۶۰۰سال سن دارد درخت سبز است.
جاذبههای تفریحی:
جزیره کیش به دلیل ماهیت گردشگری خود، طی سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفتهاست. علاوه بر آثار تاریخی که مورد توجه گردشگران است، پارکهای ساحلی و تفریحی مانند تم پارک آبی اوشن، پارک هنر، ساحل مرجانی، سواحل ماسهای-مرجانی، باغ وحش، آکواریوم، باغ پرندگان کیش، دلفیناریوم شهر زیر زمینی کاریز، کلبه هور، کشتیهای تفریحی و همچنین کشتی به گل نشسته یونانی از دیگر دیدنیهای کیش میباشند.
جزیره به عنوان چهارمین مقصد گردشگری در جنوب غرب آسیا از سوی سازمان گردشگری اعلام شدهاست. وجود جاذبههای گردشگری و فضاهای زیبا و دیدنی جزیره کیش بوده و چشمانداز بسیار زیبای دریای هرمز علت این امراست. در منطقه آزاد کیش جاذبههای دیدنی وجود دارد، مانند کشتی یونانی، منطقه جنگلی آهوان آزاد، پارک دلفینها و تعدادی اسکلههای دیدنی که به اختصار در ادامه به توصیف این مناطق پرداخته خواهد شد. کشتی یونانی که نماد جزیره کیش است به عنوان یکی از مناطق پر بازدید جزیره محسوب میشود. این کشتی دیدنی در سال ۱۳۴۵ نزدیک به روستای باغو به گِل نشته است.
جزیرهٔ کیش دارای بیش از ۸۲۰۰ تخت اقامتی است که بیشترین تراکم امکانات اقامتی در ایران را داراست. جزیرهٔ کیش سالانه پذیرای بیش از یکمیلیون نفر گردشگر داخلی و خارجی است. عدم نیاز به دریافت ویزای ورود برای کلیهٔ اتباع خارجی، یکی از زمینههای ورود گردشگران خارجی است؛ گرچه بهدلیل وجود محدودیتهای اجتماعی، بهویژه گردشگرانِ زنِ خارجی کشش کمتری به این جزیره دارند. همچنین موقعیت منطقهٔ آزاد اقتصادی این جزیره باعث شده تا مراکز خرید کیش به یکی از جاذبههای گردشگری جزیره تبدیل شود. همچنین کیش پارکهای سرسبز و زیبایی دارد که میتوان به پارک شهر و پارک مینا و باغ راه و … اشاره کرد.
از آنچه در کتب تاریخی بازگو شدهاست برمیآید که از زمان هخامنشیان و سپس اشکانیان و ساسانیان، جزیرهٔ کیش تحت تسلط ایران بوده و با گسترش اسلام، این جزیره بهدست خلفای اموی افتادهاست. این وضع تا سال ۲۴۹ ه.ق ادامه یافت. در این سال، یکی از ایرانیان اهل ری بر خلیفه خروج نمود و تمامی جزایر خلیج فارس و بحرین، ازجمله کیش را مسخر خود ساخت.[۲]
حاکمیت معنوی ایرانیان بر کیش از نامههای نگاشته توسط ایشان به زبان پهلوی کاملاً مشهود است. از دوران حکومت آلبویه کیش مجدداً به حکومت ایرانی بازگشت و بعدها در زمان سلجوقیان و اتابکان فارس و سپس ملوک هرمز و آلمظفر و تیموریان، این وضع ادامه یافت.[۲]
در دورهٔ سلجوقیان، کیش به بزرگترین مرکز تجاری خلیج فارس تبدیل شد. در همین دوران، قیاصره در کیش به قدرت رسیدند. ایشان که در ابتدا بسیار فقیر بودند، با دزدی دریایی پایههای اقتصادی حکومت خود را مستحکم نمودند.[۳] حاکمان قیاصره که بر این جزیره حکمران بودند از نسل شخصی هستند به نام «قیس» این شخص از شهر سیراف که در منطقهٔ «بنیخالد النّصوری» قرار دارد آمده بودند. آخرین حاکم جزیرهٔ کیش یا «قیس»، که از نژاد قیاصره بودهاند: مَلِک سلطانبن مَلِک قوامالدینبن مَلِک تاجالدینبن مَلِکشاهبن قیسبن مَلِک جمشید. او بهدست سیفالدین ابونصر علیبن کیقباد، حاکم جزیرهٔ «هرمود»، به امر اتابک ابوبکر در تاریخ ۱۲ جمادیالثانی سال ۶۲۶ ه.ق (سهشنبه ۲۵ اردیبهشت ۶۰۸ خورشیدی) به قتل رسید، و با کشته شدن مَلِکسلطان، آخرین حاکم کیش، حکم سُلالهٔ قیاصره بر کیش برای همیشه پایان یافت.[۴][۵][۶]
در دوران طلایی کیش، مورخان زیادی راجع به آن اظهارنظر کردهاند. ابن خرداد، ابن بطوطه و یاقوت حموی یا به کیش سفر کرده یا در باب بزرگی آن سخنوری کردهاند. سعدی در آثار خود دو جا از جزیرهٔ کیش و سفر به آن در این دوران یاد میکند.[۷]زکریا بن محمد بن محمود قزوینی در آثار البلاد و اخبار العباد مینویسد: «قیس جزیرهای ست در دریای فارس و دورش چهار فرسخ است و آبادانی دارد. شهری در کمال حسن و لطافت در آنجا بنا شدهاست و کشتیهای هندیان به آن جزیره درآیند و تجارتگاه اهل هند و عجم و عرب است. آب چاه آشامند و حوضها و آبانبارها ساختهاند.»[۸]
از سال ۹۱۲ تا ۱۰۳۱ این جزیره نیز هم چون جزیره هرمز به دست پرتغالیها افتاد و سرانجام در این سال، امام قلی خان، سپهسالار شاه عباس موفق به فتح خلیج فارس و بحرین و همه جزایر آن شد؛ و از آن پس کیش یکی از جزایر ایرانی خلیج فارس شناخته میشود.[۲]
تا سالهای آغازین حکومت محمدرضا پهلوی، کیش مرکز صید ماهی و مرکز تجارت مروارید خلیج فارس بودهاست. با ورود مروارید ژاپن به بازار ایران، به تدریج از اهمیت مروارید کیش کاسته شده و کیش نیز اهمیت خود را از دست داد.[۲]
در سال ۱۳۴۹ هیئتی از مشاوران ایرانی و آمریکایی، جزیره کیش را مورد بازدید قرارداد و با توجه به ویژگیهای طبیعی، سواحل زیبای مرجانی و آبهای زلال اطراف آن، به عنوان مرکز توریستی بینالمللی انتخاب شد.[۳] محمدرضا شاه با استفاده از بودجه دولت اقدام به توسعه جزیره کیش کرد. به دستور شاه، تمام زیرساختهای مدرن از جمله هتل، نمایشگاه بینالمللی، فرودگاه، کازینو و اقامتگاهی برای استفاده شاه و خانوادهاش ساخته شد.[